Rengöringen

Det är alltså väldigt viktigt att alltid rengöra sina linser varje dag efter användning och före. Rengör du inte dina linser ordentligt med linsvätska kan du få irriterade ögon av de beläggningar som bildas. Och linserna kan bli hårda, torra och obehagliga att använda, dessutom minimerar rengöringen riskerna för infektioner, virus och svampar.

Skulle du någon gång av någon anledning befinna dig i en situation där du inte har tillgång till linsvätska har vi ett litet tips till dig. Koka upp en liter vatten och häll i en tesked salt i vattnet, när lösningen svalnat och blivit kall kan man förvara linserna i den. Då riskerar du inte att linserna blir förstörda i alla fall.

Så här rengör du dina linser

Tvätta alltid händerna noggrant först, innan du hanterar dina linser. Blöt sedan din ena handflata med linsvätska och lägg linsen där i. Häll nu lite mer linsvätska på linsen i handflatan, och rör din fingertopp försiktigt över linsen i små cirklar. Repetera sedan med den andra linsen. Gör alltid denna procedur, både morgon och kväll, eller när du sätter i och tar ut linserna.

Förvaringen

När du rengjort dina linser enligt ovan kan du lägga dem i linsetuiet. Var noggrann med att lägga rätt lins i rätt fack om du har olika styrkor på höger och vänster öga. Häll sedan linsvätska över linserna i etuiet tills du täckt linserna helt. Men tänk på att det skall gå att stänga etuiet och att linserna inte får riskera att fastna i locket. Det är viktigt att du förvarar dem på detta sätt för att de ska behålla sin fuktighet, renlighet och mjukhet.

Linsetuier följer oftast med när du köper linsvätska, byt gärna linsetui ofta. Det finns även lite roligare etuier än dem man får med, dem kan du köpa hos din optiker eller på nätet där du köper linser.

Hur smidigt linser än är så är det alltid skönt att ha ett par glasögon som komplement.