Populära märken

Här kommer en liten lista med korta beskrivningar av tre olika märken på linsvätska, det kan vara skönt att läsa igenom och få lite tips. Särskilt för dig som tycker det är svårt att veta vad man ska välja, när marknaden är så pass stor och snårig som den är idag. Men om din optiker rekommenderat en specifik linsvätska åt dig ska du absolut använda just den. Det är endast om du använder endagslinser du inte behöver tänka på linsvätska.

Alcon

Den bäst säljande linsvätskan som passar alla typer av mjuka kontaktlinser kommer från företaget Alcon, och heter ”Opti-free Express NoRub”. Hos optikern kan den ha lite olika namn på grund av ”branding”. Där kan den till exempel hete Eye Care Desinfection eller iWear All-in-1 men det är samma produkt som Opti-free Express NoRub.

Denna linsvätska är en så kallad gnuggfri linsvätska som man använder för att desinficera, rengöra, skölja, fukta och förvara sina linser. Den uppfyller alla kvalitetskrav gällande avdödning av bakterier och svamp. Dessutom får du alltid med ett gratis linsetui.

Bausch and lomb

Detta är kanske det mest välkända och största märket på marknaden idag när det gäller linsvätska. De har flera populära sorter och en av dem är ReNu Multi-Purpose. Den består av en isotonlösning som man använder för att rengöra, skölja, desinficera, fukta och förvara sina linser. Dessutom kan man använda den för att lösa upp proteinrengöringstabletter.

Den tar inte bort alla proteiner men är bra främst för människor som har extra känsliga ögon, och man kan som sagt använda sig av extra proteinrengörande tabletter.

Consol

Detta företag är de som tillverkar den populära och billiga linsvätskan Extend. Extend är en mild och effektiv linsvätska för rengöring, sköljning, desinfektion och förvaring av både mjuka och stabila linser.

En öppnad förpackning ska användas inom sex månader, vilket gör den till en av de hållbaraste linsvätskorna.