Linsvätska då & nu

Den allra första kontaktlinsen uppfanns och framställdes av en tysk man vid namn Adolf Fick år 1887. Den var gjord i glas och var väldigt obekväm, den gick bara att använda några få timmar i taget och blev aldrig massproducerad. De första linserna för kommersiellt bruk kom i början av 1940-talet, de var hårda, gjorda av plexiglas och täckte hela ögat.

Visst var de mindre obekväma än de föregående men det var mycket dyra och slog mest igenom inom filmindustrin. Det var inte förrän på 1950-talet som de första mjuka kontaktlinserna kom som kunde bäras en hel dag. Nu var succén ett faktum och alla kunde skaffa sig kontaktlinser.

Majoriteten av de linser som säljs i Sverige idag är mjuka kontaktlinser. Förr i tiden använde man kokning i saltlösning i en speciell apparat för att rengöra sina linser. Idag har man som bekant olika saltlösningar och desinfektionslösningar, vad vi kallar linsvätska kort och gott. Mjuka linser byter man ut på en regelbunden basis och det finns allt från halvårslinser till endagslinser. Månadslinser är typen de flesta använder.